12 Kasım 2015 Perşembe

İsim İsim Perde Türleri



İnternette veya bir arkadaşınızın evinde olmadı televizyonda bir perde gördünüz çok hoşunuza gitti, evinize istiyorsunuz ama şöyle bir sorun var perdeciye gittiniz bir türlü modeli anlatamıyorsunuz. Model adını da bilmiyorsunuz şöyle anlatayım böyle anlatayım derken düşüyorsunuz dipsiz bir kuyunun içine.

Bu yazımızda sizlere perde türlerini anlatalım dedik. Tabi ki bilmediğinizden değil ama hani bu perde türlerinin ilginç ilginç isimleri varya, ihtiyacınız olursa kenarda dursun diye. Yoksa ne istediğinizi elbette ki en iyi siz biliyorsunuz.

Tül  Perde

Tül perdenin ne olduğunu anne karnında ki bebek bile biliyor tabi ki de ama biz yine de bir değinmeden geçmeyelim diyoruz. Güneş ışığından faydalanmak ihtiyacı ile ortaya çıkmış ve kalın perdelerin yanında harika aksesuarlara dönüşmüşlerdir



Fon – Kruvaze Perde

Fon perdelerin süs olmak dışında işlevsellikleri yoktur. Perdenizin sağına ve soluna bazen de ortasına gelecek şekilde genellikle 70-90 cm arası olarak üretilir. Kruvaze perdeler ise fon perde olarak sağa ve sola çekilecek şekilde kullanılabilirler fakat aynı zamanda açıldıkları zaman normal perde işlevselliği de görürler.

Kruvaze Perde

Kruvaze perde

Fon Perde 

Fon Perde



Stor Perde

Stor perde bir aluminyum boru üzerine kumaşın yaylı veya zincirli bir mekanizmayla rulo şeklinde sarılmasıyla çalışan bir sistemdir. Kumaşın gergin durmasını sağlamak amacıyla etek kısmında bir lama profili yer alır. Kumaş çeşitlerine göre kumaş eni 200 cm,240 cm veya 300 cm olabilmektedir. Stor perdeler çok sayıda doku, desen ve renk seçeneğine sahiptir. Bu kumaşların eteklerine farklı kesimler uygulanabilir. Isteğe göre sutaşı ve işlemeli etek modelleri de dikilebilir. 
Stor perdelerin uygulamaları tavana, duvara ya da doğrama üzerine montajı yapılabilir. Stor perde kumaşları ham kumaş değildir. Sertleştirici ve kırılganlığı önleyici özel apre fırınlı makinelerde sıvama apresi verilerek kumaşın sertleşmesi sağlanır.Sertleşen kumaş stor perde kumaşı haline gelir.Bu işlemin yapılmasındaki amaç mekanizma borusuna stor kumaşının rulo şeklinde sarılırken sağa sola kaymasını önler.Bu nedenle kumaşın kenarlarındaki kırılmanın ve tiftiklenmenin önüne geçilir. Apre işleminde kumaş üzerine, pvc akrilik ,alev almazlık ,anti-bakteriyel özellik ve parlak sim gidi maddeler kaplanır.





Zebra Perde

Yaşadığımız mekanlar da ısı ve enerji tasarrufu sağlayabilmek ve mekanlardaki estetiğe uygun perdeler seçmek gerekir. Perde; modern iç mimaride sadece estetik kaygıya yönelik yapılamaz. Perde; bizi soğuktan, sıcaktan, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan koruduğu gibi ses yalıtımı ve akustik problemleri de ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda bizim güneş enerjisinden maksimum fayda sağlayabileceğimiz bir tasarımda olmalıdır. Bu bize enerji tasarrufu yapmamızı sağlar. Mekanlarda güneş enerjisi kullanımı artırılmalıdır. Zebra perdeler  işte tam bu amaca yönelik perdelerdir. Tek bir mekanizma ile zebra perde sistemi hem güneşlik hem de tül olarak kullanılabilir. Gün ışığına iç mekanda hükmedebilirsiniz. Zebra perdeler iç mekanların ihtiyacı olan estetik kaygıları da bir çizgide karşılamaktadır. Zebra perdeler tek mekanizma ile tül ve güneşlik olarak kullanıldığı için ekonomik bir üründür. Unutmayın iç mekan dekorasyonunda küçük değişikliklerle çok büyük farklar yaratabilirsiniz.






Jaluzi – Dikey Perde 

Jaluzi perdelerin hammaddesi alüminyum olup 16mm ve 25mm bant genişliğindedir. Genellikle iş yerlerinde tercih edilen micro jaluzi perdeler işlevsel olarak diğer perdelere göre daha fazla özelliğe sahiptir. Toplama payının az olması tavan mesafesi sınırlı olan yerlerde dahi sorunsuz kullanılmasını sağlar. Bantların hareket kabiliyetleri, içeri giren ışığı dilediğiniz ölçüde ayarlamanıza yardımcı olur. Bantların bombeli formları ise tam bir örtücülük sağlar. Kısacası kullanıldığı yerde tek başına kullanıcının tüm ihtiyacına cevap verir özelliktedir. Çeşitli montaj şekilleri vardır; örneğin zıgıl sistemi, açılır kanatların üstüne monte edilebilir, aynı zamanda perdenin sallanmasını da engeller. Eğer perde hareket etmeyecek ise alttan sabitlenerek oynaması engellenir. Ayrıca iki cam arası jaluzi sistemleri de mevcuttur. Bantların hareket kabiliyeti sayesinde ışık girmesi önlenir. Nemli bezle alüminyuma zarar verilmeyecek şekilde silinebilir.




İp Perde

İki tür ip perde vardır. Bunlar jakar ip perdeler ve düz ip perdeler. Jakar ip perdeler damla desenli çiçek desenli ve benzeri şekilleri olan ip perde çeşididir.
Düz ip perdeler ise ip şeklinde aşağı doğru salınmış perdelerdir. Düz ip perdeler isimini şeklinden almaktadır. İp perdelerin en belirgin özelliği ise renk çeşidinin fazla olmasıdır. Kullanım alanları olarak aslında kısıtlı yerlere uygulanır, tamamen dekoratif işlerdendir.




Rustik Perde

Rustik perdeler benim favori perdelerimden ve vintage evlere birebirdir. Rustik perde halka kullanılarak ahşap veya pirinç bir boru üzerine perde uygulamasıdır. Rustik perdeler ahşap rustikler ve pirinç rustikler olmak üzere ikiye ayrılır.
Ahşap rustikler evin mobilyalarına göre, mobilyalar eğer ahşap ağırlıklıysa yerlerde parke ağırlıklıysa ahşap tonları tercih edilir.
Mobilya çok spor bir mobilyaysa veya çok klasik prinç aksesuarlar kullanılan bir mobilyaysa onlarda da sarı pirinç veya krom pirinç kullanılmaktadır.
Rustik perdeye özel bir kumaş yoktur. Her türlü kumaş uygulanabilir fakat seçilen rustiğe göre ahşaplarda biraz daha keten, vual ve natürel perdeler tercih edilmektedir. Pirinç rustiklerde ise biraz daha abiye, daha klasik daha ağır ürünler kullanılmaktadır.








Briz Perde

Briz perde çerçevenin üzerinden montaj yapılan bir perde uygulamasıdır. Bu perdeyi daha çok yazlıklarda ve mutfaklarda kullanmaktayız. Briz perdeler ahşap çubuk üzerine birde metal çubuk üzerine uygulama yapılır. Fakat tavandan monte edilemeyen camlarda en son çare olarak briz perde uygularız.

Briz perde de çoğunlukla düz ve çizgili ürünler kullanılmaktadır. Organze kumaşlardan çok fazla briz perde tercih edilmemektedir. Fakat keten ve vual tüller revaçtadır.





6 Kasım 2015 Cuma

Perde Ararken Kararsızlığa Son!

Evimizin en önemli aksesuarlarından biridir perde. Sadece aksesuarda değil üstelik hayat kurtarıcı bir nevi. Bizi dışarıdan dışarıyı bizden koruyor ne de olsa. Günlük hayatımızda aklımızın ufak bir köşesini bile meşgul etmese de ev demek perde demek gibi bir şey.  İyi döşenmiş bir ev, evde vakit geçirme isteğini ve kişinin mutluluğunu artırır. Seçeceğiniz perde modelleri ve tül perde modelleri mekânın diğer mobilya ve aksesuarları ile doğru orantılı olmalıdır. Şayet böyle olmazsa eşyalar ne kadar kaliteli olursa olsun, ortam görüntüsü karışık, kalitesiz ve rahatsız edici olur. Bu yüzden perde evi rezil de eder vezir de diyoruz. Perde seçimi deyince o aklımızın en ufak köşesini meşgul etmeyen şey birden kocaman bir dert oluveriyor. Nasıl olmalı? Nerden olmalı? Ne tarz olmalı?

Biz de düşündük taşındık nedir bu perde seçimi dedik.  Adım adım anlatılan püf noktaları derledik topladık size bir yazı hazırladık. Küçük başlıklar halinde anlatacağımız bu adımlar umarız bir nebze de olsa kolaylık sağlar diyoruz ve başlıyoruz.




Tarzı Belirlemek

Dekorasyonunuzun tarzını belirlediniz, modern, vintage, bohem, klasik ya da geleneksel. Dekorasyon tarzında en büyük rol perdelerindir.  Çünkü gerek renkleri gerek desenleriyle dekorasyon tarzının tamamlayıcısı konumundadır. Cümleye noktayı koymak gibi.  Vintage için dantelli, çiçek desenli,klasik için kalın ve ağır perdeler derken liste alabildiğine uzuyor. Yere kadar cam olan odalarda uzun perdeler kullanılabilir. Modern bir dekorasyon tarzına sahip bir odaysa geometrik desenler kullanılabilir. İngiliz tarzı odalar için çiçek desenli perde kullanımı yaygındır. Mobilya döşemeleri desenliyse, perdeyi düz renk seçmek desen karmaşasını ve dağınık görünümü engeller.








Işık

Ne tür bir ışık kalitesini istediğinizi düşlünün. Rahatlatıcı ve güneşlli bir atmosfer istiyorsanız, hafif tül perdeler kullanarak doğal ışıktan maksimumda yararlanın. Tazeliği ve modernliği çağrıştıran kotonlar astarsız kullanılırsa ışığı daha iyi geçirir .


Renk
Perde rengi seçerken oda için seçilen duvar, döşeme ve aksesuar renkleriyle uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Sade odalarda, odaya renk katmak için farklı kumaşları ya da farklı renkte perdeleri yan yana kullanabilirsiniz. İlginç bir desen seçerek odaya enerji katabilirsiniz. Küçük odalar için daha sade ve tek renk perde seçmek odayı daraltmayı önler ve daha ferah gösterir. Yine bir odada yeterince renk ve desen kullanılmışsa, perdeler tek renk seçilerek odada denge sağlanabilir.




Kumaş
Perde kumaşının kalınlığı ışığı ne kadar içeri sokmak isteyeceğinize göre değişecektir. Organik kumaşlar seçilmesinde fayda var. Çabuk yıpranmayacak, solmayacak ve kolay buruşmayacak kumaşlar seçilmesi perdenizin daha uzun ömürlü ve kullanışlı olmasını sağlar. Bütçeniz el veriyorsa yaz ve kış mevsimleri için iki ayrı perde seti satın alabilirsiniz. Yazın çok güneş alan evlerde ışığı örtmek için ya da kışın ışığın eve daha fazla girmesi için perde değişimi yapılabilir. Dekoratif olarak da evde değişiklik yapılmış olur.